Alta mar

Contacto

Hacia la declaración como Fiesta de Interés Cultural: baile de los cossiers de Manacor

fabian | 09 Febrer, 2015 15:43

El Consell Assessor de Cultura Popular avala la declaración del baile de cossiers de Manacor como Fiesta de Interés Cultural informa el Consell de Mallorca tras la reunión de este organismo.

Recojo una parte de la información:

El ball dels cossiers de Manacor és un conjunt de danses populars que du a terme un grup de dansaires actualment format per sis cossiers i una dama, als quals s'afegeix la figura del dimoni, que va ser recuperada l'any 2006, i una colla de músics que toquen les xeremies, el flabiol i el tamborí.

Tot i que es desconeix l'origen d'aquest ball, diversos estudis el relacionen amb antics rituals oferts a divinitats agràries per aconseguir la fecunditat de la terra i agrair les collites obtingudes. Va ser a partir del segle XIV quan el ball va assolir el seu màxim esplendor, si bé les primeres notícies documentades sobre l'existència dels cossiers de Manacor daten del segle XVII i es troben reflectides en els 'Llibres de les Pòlisses' i els 'Llibres de Determinacions'. Més tard, es va fer esment de l'agrupació en el 'Llibre de Sentències de l'Assumpta', ja al segle XVIII.

Durant segles, el ball dels cossiers de Manacor tenia lloc el dia de la Mare de Déu Morta, el 15 d'agost, i també el dia de Sant Jordi, però la guerra civil espanyola va trencar la tradició, que no va ser recuperada fins el 1981, coincidint amb el pregó de les Fires i Festes de Primavera, el darrer divendres de maig, i la festa del Sant Crist o Cinquagesma. Des d'aleshores, aquestes són les dates en què el públic poc gaudir d'aquesta manifestació musical.

Una de les particularitats d'aquests cossiers és que van vestits per parelles de diferent color: dos de groc, dos blau cel i altres dos de verd. Quant al vestit de la dama, actualment n'hi ha dos perquè també se'n varen documentar dos a través de les fotografies que han arribat fins els nostres dies: un de blanc amb randes i l'altre florejat que va ser recuperat en la nova època iniciada el 1981.

El vídeo está recogido del canal de Rafael carmona lopez y lleva por título Cossiers Manacor - Fires i Festes 2011 Resumen

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb - Administrar