Alta mar

Contacto

Fajarnés: las monografías

fabian | 29 Gener, 2015 12:01

Tomo la información de esta entrada del libro de Ernest Prats Garcia y Joana Maria Pujades Mòra: Enric Fajarnés i Tur, entre la historia i la demografia presente en la n Biblioteca digital: 'Balears fa Ciència'.

Estos autores dicen: "El sistema de publicació d’Enric Fajarnés Tur era, normalment, sempre el mateix: publicava un (o més articles) referits a un determinat tema, a revistes de caire científic, historiogràfic o cultural, i més endavant aquests articles veien una altra vegada la llum en forma de monografia, entenent com a tal llibres de petit format (amb algunes excepcions) que, generalment, no arribaven a tenir més de cinquanta pàgines."

Tras tratar la obra de Fajarnés en el BSAL, "El Archivo. Revista de ciencias históricas" de Valencia y "Los Arhivos de Ibiza", tratan el apartado de las monografías:

Com ja hem comentat, la gran majoria de les monografies publicades per Enric Fajarnés Tur ho foren prèviament a revistes, en forma d’articles. En els casos dels articles extensos, el que va fer va ser, simplement, publicar aquests en forma de llibre, normalment sense canvis respecte de l’original.

En molts altres casos, l’autor sumava diferents articles relacionats amb un mateix tema i els convertia en llibre. Generalment, i per donar una major unitat al seu contingut, solia afegir un text introductori i, de vegades, unes conclusions finals.

Fajarnes_retrato

Segons hem pogut esbrinar, les edicions les feia el propi autor, amb la finalitat de regalar-les als seus coneguts o a d’altres especialistes. En total, de cada obra se’n feien uns 200 exemplars.

Aquest mateix fet de ser una edició no vendible, dificulta encara més poder arribar a esbrinar el nombre exacte de monografies publicades per Enric Fajarnés Tur. Fins al moment, hem localitzat un total de 76 monografies diferents, publicades entre els anys 1886 i 1930.

Un gruix important d’aquestes monografies aparegueren publicades entre el 1928 i el 1930, quan s’havia jubilat de correus i havia deixat el seu càrrec de diputat provincial.Potser aprofitant que disposava de més temps, es dedicà a posar en ordre allò que considerà prou important per ser reeditat. A partir de 1930 la seva salut es tornà encara més precària, i deixà definitivament de publicar.

D’aquest ingent nombre de monografies publicades, podem considerar com a estrictament històriques, un total de divuit. No s’inclouen aquelles que tracten temes de demografia històrica, per tal que s’inclouen a un altre apartat d’aquest llibre.

En Dominio Público 2015 puse un enlace al Catálogo de la BNE con las obras de Fajarnés. Hay 21 registros. No creo que ninguno esté digitalizado, aunque si los planes de digitalización de la Biblioteca continúan, no es descartable que algunas obras lo estén en un futuro no muy lejano.

En la Biblioteca Pública de Palma, cuyo enlace a las obras del Catálogo caduca en pocos minutos, muestra 58 registros, aunque alguno de ellos son traducciones modernas al Catalán por lo que no son de Dominio Público. Quizás haya un día en que un grupo de ciudadanos voluntarios dediquen un tiempo a la digitalización del patrimonio bibliográfico de Dominio Público y las obras lleguen a estar en Internet en forma abierta.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb - Administrar