Alta mar

Contacto

Tesis doctoral: La construcció del projecte neoliberal de Palma

fabian | 21 Octubre, 2014 15:17

  • Título: L’espai urbà del capitalism. La construcció del projecte neoliberal de Palma
  • Autor: Sònia Vives Miró
  • Departamento: Universitat de les Illes Balears. Departament de Ciències de la Terra
  • Fecha: 04-03-2013
  • Enlace: Tesis Doctorales en Red

La ficha de TDR no incluye el usual resumen o presentación de esta Tesis, por lo que recojo un fragmento de su Introducción:

L' objectiu general de la tesi és d'explicar la transformació urbana que ha suposat el neoliberalisme a Palma. Per això. tenint en compte el punt de partida que ha proposat la Teoria Critica Urbana i la Geografia radical, s'han valorat quatre subobjectius.

En primer lloc, s'ha pretès entendre el capitalisme com un procés històric, tot contexnialitzant el període objecte d'estudi de la tesi (el neoliberalisme) dins d'aquest, i analitzar quin ha estat el paper de la ciutat dins la lògica d'acumulació durant aquest recorregut.

El segon objectiu ha estat el de descriure la cristal·lització urbana de Palma durant el capitalisme industrial i el capitalisme fordista. per tal de veure els antecedents al règim flexible d'acumulació en l'àmbit d'esmdi.

El tercer objectiu és el d'analitzar la construcció del projecte neoliberal de Palma. Aquest s'ha organitzat en tres parts. En primer lloc, fer un breu repàs a la construcció del neoliberalisme, des dels seus orígens en el pensament econòmic dels clàssics fins a la seva consolidació com a model hegemònic mundial. En segon lloc, repassar el model d'acumulació flexible de l'Estat espanyol i la via d'inserció de les Illes Balears. I en tercer lloc. per tal d'observar com s'ha desenvolupat el procés de neoliberalització de Palma, estudiar les polítiques urbanes que ha aplicat el govern local durant aquesta etapa: avaluar l'impacte de la financiarització sobre la ciutat: analitzar la producció de ciutat entre 1995 i 2007, sobretot del sòl urbanitzable, i la revalorització que ha comportat: identificar els principals propietaris i promotors del sòl urbanitzable, i explorar els mecanismes que han utilitzat aquests en la construcció del la oligarquia financeroimmobiliaria local; i finalment, elaborar una catorgrafia de la segregació sociourbana que ha suposat la lògica d’acumulació d’aquesta etapa del capitalisme a Palma.

El quart i darrer objectiu ha estat el de, una vegada entrada la crisi, veure quines han estat les estratègies implantades per fer-li front, i plantejar cap on poden conduir.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb - Administrar