Alta mar

Contacto

Petróleo en Mallorca

fabian | 08 Maig, 2014 15:55

Fa algun temps va arribar a les meves orelles la notícia que s'intentaven fer, o s'estaven fent, a Mallorca recerques de petroli a base dels sondatges a gran fondària; l'amor a la meva terra em fa donar un crit d'alarma respecte d'aquesta qüestió. Potser no hi ha res més temptador que les investigacions petrolíferes; si el petroli surt, milionari en poc temps, però ¿i si no surt?, llavors la pèrdua del capital, en certs casos la ruïna i sempre la pèrdua de les il·lusions, que potser siga el pitjor de tot. A Mallorca això és més de témer que a altres punts, donada la nostra psicologia que tem especialment les despeses preliminars de tot negoci; no vacil·larem en desprendre tot el capital si una persona amb bona o mala fe ens assegura que hi ha una mina per a fer-nos rics, però, en canvi, no ens preocuparem de tractar de veure si allò és o no factible mitjançant un estudi tècnic previ, perquè ha de costar pessetes. Tothom recorda Mallorca, durant la guerra, amb la febre de fer pous de recerca de carbons, enterrant mils i mils de pessetes sense demanar un consell a cap tècnic que per pocs diners, relativament, hauria evitat aquelles despeses inútils i desencoratjadores. Amb el petroli pot passar igual o pitjor. Mallorca no és terra de petroli; però això no basta dir-ho, s'ha de demostrar i aquest és l'objecte del present treball.

dibujo

El título que antecede a las anteriores palabras es "Els petrolis a Mallorca. Algunes consideracions sobre la seva possible existència" y está escrito por Bartomeu Darder Pericàs, publicado en La Nostra Terra : revista mensual de literatura, art y ciencies, Diciembre de 1928 (fotografías 32 a 36).

Bartomeu Darder Pericàs (1894 - 1944) fue geólogo, realizó numerosos trabajos de investigación en Mallorca, la península y en el extranjero (scholar.google). Estudió especialmente las aguas subterráneas.

Comentaris

Re: Petróleo en Mallorca

Fabián | 08/05/2014, 16:18

Hace algo menos de cien años en Mallorca había un problema similar al actual. No hay nada nuevo bajo el sol, la vida se repite.

Petróleo

jesus | 09/05/2014, 09:55

Muy interesante este dato, Fabián

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb - Administrar