Alta mar

Contacto

Tesis Doctoral: Les almadraves de la corona d’Aragó

fabian | 17 Novembre, 2015 12:11

  • Título: L’aprofitament del mar en els segles XVI i XVII: estudi comparatiu de les almadraves de la corona d’aragó
  • Autor: Judit Vidal Bonavila
  • Departamento: Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art
  • Fecha: 05-06-2015
  • Enlace: Tesis Doctorales en Red

almadraba01

Al llarg dels segles, el mar Mediterrani, font de recursos i d’intercanvis, ha vist com les societats que s’hi han establert desenvolupaven tècniques per aprofitar les seves riqueses. Alhora, ha estat escenari de continus enfrontaments derivats de la confluència de múltiples factors. La present tesi analitza la política, l’economia i la societat del litoral de la Corona d’Aragó en els segles XVI i XVII amb l’objectiu concret de conèixer l’aprofitament del mar, a partir d’un sistema de pesca: les almadraves. Sicília, Sardenya, València i Catalunya van protagonitzar un complex negoci, d’àmplies expectatives, enfocat a la pesca de la tonyina, que va significar millores tècniques, una nova visió de la vida al litoral, una lluita contra els perills del mar, però sobretot, un impuls econòmic. Les almadraves van contribuir a una organització social pròpia que unia aquests territoris amb uns interessos comuns, que els va portar a cooperar i a competir pels mercats. Totes aquestes relacions van proporcionar una millora en el desenvolupament del mar alhora que, sense saber-ho, constituïen un ric llegat cultural i lingüístic que, sobretot a les illes, constitueix una part important en el conjunt de la història marítima

almadraba02

La palabra "almadraba" (almadrava) en Mallorca es algo confusa, pues se llama "almadravilla" que parece ser una forma algo diferente para la pesca de los atunes. El hecho es que indica que en Baleares sólo había dos almadrabas, una cerca del Cabo Blanco - del que ha quedado el topónimo Calonet de S'Almadrava (Llucmajor) y otro situado en Formentera. Parece ser que en Menorca hubo una almadraba que tuvo muy poca duración.

Posiblemente los pescadores de la costa Norte - Valldemossa - Pollença - se extrañen . El tema es complejo y más para mí que lo desconozco. En 1999, Nicolau Cañellas publicó en la revista Drassana el artículo Almadraves, tonaires, tonyineres i tonyinaires de estas modalidades pesqueras en Mallorca.

De manera más ligera o anecdótica, el artículo El regreso del gran tiburón blanco a Baleares relaciona los atunes con varios escualos como el tiburón blanco que había desaparecido de las aguas baleares y un tiburón de profundidad desconocido.

Páginas relacionadas:
La pesca en Mallorca contada por el Archiduque

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb - Administrar