Alta mar

Contacto

En la Feria del Libro 2015

fabian | 03 Juny, 2015 18:31

Se celebra en estos días la Feria del Libro. No voy a hablar de ella, pero sí de algo relacionado.

La información sobre el libro actual editado en Mallorca no es buena, ni siquiera regular, más bien es casi inexistente. Muy de vez en cuando aparece alguna nota en la prensa sobre la presentación de algún libro. Son noticias aisladas que leo en el bar mientras tomo un café con leche pero que en pocos momentos he olvidado. Estas noticias no sé si aparecen en la prensa digital. Hay unas fechas especiales en relación a alguna información sobre el mundo del libro: la Feria del Libro, la Semana del Libro Catalán, el Día del Libro y, hacia Navidad , alguna lista de libros para regalar.

En esta Feria del Libro 2015, en elmundo.es, Nadal Suau ha publicado entrevista a Miquel Horrach (editorial ifeelbook), editorial que comenzó en abril del 2014 y ha publicado algo más de media docena de libros interesantes. No tiene web, sólo un blog que no aporta información, sólo fotos. En ifeelbooks han publicado Climent Picornell, Jordi Bayona, Eduard López, Carlos Garrido , Antoni Serra, Antonio Beneyto, Roser Amills. El primer libro de esta editorial, de abril de 2014 fue el de Climent Picornell: Palma, crònica sentimental. Ifeelbook por ahora sólo edita en papel.

“Lo” lúdic va envair alguns camps de la cultura –en quedaren indemnes les ciències naturals i les ciències exactes-, i la substància va impregnar les arts per fer-les més fàcils, més assequibles i, ja em perdonareu, més diver. Aquella magna operació –em referesc aproximadament al decenni dels vuitantes causà una hecatombe en les arts plàstiques, també en la literatura, sobretot perquè s’hi formà una generació en la convicció que tot els havia de ser donat en recompensa per ser joves i que tot havia de ser simple i lleuger: si tot havia de ser simple i lleuger, volia dir que no una altra cosa havia de ser la vida. De gran part d’aquella producció artística –i literària -, avui no sabem què fer-ne. Els museus d’art contemporani tenen tones i tones d’objectes artístics que, per vergonya, guarden als magatzems i no mostren al públic. Els editors han descatalogat milers i milers de títols de literatura guai. Moltes vegades, fins els propis editors han desaparegut. Tot plegat era part de l’efecte d’un temps en què no era tan important el llibre que es presentava com el catering que se servia a la presentació.

Busco alguna entrevista a Lleonard Muntaner y encuentro dos, ninguna de la prensa de Palma. En Traces le entrevista Pere Antoni Pons.

"-Com foren els inicis de l’editorial?"

"-El mateix any 1989, sense ofici ni benefici (som de lletres), el Dr. Llorenç Pérez Martínez, director de la biblioteca Bartomeu March de Palma, m’acollí com un vertader amic i em proposà crear una empresa que anomenàrem 'El Drac Editorial'. Engrescàrem a col·laborar en aquesta empresa als amics Mateu Colom, Josep Juan Vidal, Antoni Guiscafré i Miquel Flaquer. La nova editorial tingué una vida molt curta per causes que ara no vénen al cas".

"Fruit d’aquesta primera experiència, a partir del 1990, varen néixer 'El Tall Editorial, SL' (fundada per l’historiador Josep Juan Vidal i jo mateix) i 'Documenta Balear' (fundada per Antoni Guiscafré i altres). L’any 1994 vaig vendre la meva part d’El Tall al meu soci per poder crear un segell editorial propi: 'Lleonard Muntaner, Editor'."

La segunda entrevista, del año 2012, está publicada en l'altra mirada.

No edita en digital.

L’exaltació de “lo” lúdic va significar una guerra cruenta contra la noció de l’esforç personal. Llegir amb atenció era propi de gent antiquada. Aquesta pèrdua no tan sols va causar danys directes immensos, sinó que també en causà de col·laterals dels quals costa refer-nos. Em referesc a l’obscura operació de condemnar a l’ostracisme dues generacions d’artistes i escriptors que, per la naturalesa de la seva obra, no podien ser convidats a l’aquelarre. Artistes ja formats i encetant els fruits de la maduresa, escriptors amb una obra sòlida, es varen veure arraconats en uns espais per als quals no tenc un nom que no sia els llimbs. La seva recuperació es difícil, lenta i in completa. Artistes joveníssims, escriptors massa novells, periodistes frívols i empresaris irresponsables desbordaren de forma truculenta aquells estadis destinats a la formació i ocuparen el lloc de l’artista en la societat, en una maniobra de suplantació tan perversa que encara ara no s’ha aconseguit recompondre l’escenari, per més que la immensa majoria dels suplantadors ja s’han vists obligats a abandonar la pràctica de l’art.

Guillem Frontera: Pregó 33 Fira del Llibre (2015)

Gracias que la web Gremi de Llibreters de Mallorca ha colgado el discurso de Guillem Frontera. ¿Hay alguien más? De las presentaciones no he encontrado más que el anuncio.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb - Administrar