Alta mar

Contacto

La mort del Pi de Formentor

fabian | 18 Juny, 2013 16:55

A veces, cuando se habla de Costa y Llobera y de "Lo pi de Formentor", algunas personas se preguntan cuál es ese pino, si existe todavía, dónde está...

Torres Gost y Jordi Rubió i Balaguer visitaron a Miquel Costa y éste les indicó el emplazamiento del pino. Sin embargo, Jordi Rubió lo sitúa en la playa de una de las calas de Formentor, cerca del mar; mientras que Torres Gost indica que estaba en la parte más alta, sobre unos peñascos.

En 1918, el 2 de octubre, Miquel Costa escribe una carta a Maria Antònia Salvà ya que ésta se ha alarmado al saber que Llorenç Riber había escrito un poema con el título "La mort del pí de Formentor". Costa intenta calmarla indicándole que Riber se lo presentó:

Per lo que m'escrius sobre La mort del pi de Formentor ja es coneix que no has llegida aqueixa poesía del nostre Riber. Ella és una glorificació extremada del Pi, que califica d'immortal. Figura l'holocauste de l' arbre llegendari, encès per un llamp, desapareixent com Elies en carro de foc... Tal poesia fou suggerida a son autor per en P. Llobera, anant en barca, costejant les penyes damunt les quals arrelava aquell pi desaparegut. Está escrita a les mateixes estrofes de la meva oda, i en Riber la me presentà com un tribut, que per cert li dec agrair.

Tomo esta información de una Nota a pie de página del libro "Poesies 1885" (Lleonard Muntaner Ed.) en que Joan Mas i Vives realiza un estudio a fondo del libro de Costa y Llobera. Y Joan Mas prosigue la Nota: "D'alguna manera, per tant, Costa autentifica la situació de l'arbre sobre l'espadat i la seva desaparició a causa d'un llamp, com es descrita al poema de Riber".

Mon cor estima un arbre! Mes vell que l' olivera,
Mes poderós que 'l roure, mes vert que 'l taronjer,
Conserva de ses fulles l' eterna primavera
Y lluyta ab les ventades qu' atupan la ribera,
Que cruxen lo terrer.

No guayta per ses Fulles la flor enamorada,
No va la fontanella ses ombres á besar,
Mes Deu ungí d'aroma sa testa consagrada
Y li doná per terra l' esquerpa serralada,
Per font l' inmensa mar.

Comentaris

Afegeix un comentari
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb - Administrar